موفقیت کسب و کارها در بحران کرونا و حرکت به سوی Low-Touch-Economy
چگونه بحران حاصل از ویروس کرونا (COVID19) نسل جدیدی از رفتار مصرف کننده را پدید آورده است؟
بحران کرونا تاثیر عمیقی بر جریان اقتصادی کسب و کارها داشته است و مسائلی مانند فاصله گذاری اجتماعی و رعایت مسائل بهداشتی جایگاه ویژهای در اذهان مشتریان پدید آورده است. تنها در عرض چند ماه جهان خود را با شرایط جدید سازگار کرده است و میتوان گفت «در بر پاشنه دیگری میچرخد». شرکتهای زیادی در این بازه زمانی به سوی ورشکستگی رفتهاند و بالعکس؛ شرکتهای دیگری دچار درآمد روزافزونی شدهاند. در این راستا مهم است که کسب و کارها بتوانند خود را برای بقا و رشد در شرایط جدید کرونایی آماده کنند. نمودار زیر مثالی است که سناریوی پیش روی ما را بهتر نشان میدهد:
کسب و کارها در مواجهه با بحران کرونا چه کار کنند؟
ارزیابی تاثیرات وضعیت جدید
در ارزیابی تاثیر کرونا بر کسب و کار خود دچار هیجان نشوید. آینده به صورت دقیق قابل پیشبینی نیست ولی میتوان جانب احتیاط را رعایت کرد. لذا از منظر مشتریِ نگران، آینده را ارزیابی کنید. زنجیره تامین کسب و کار خود را با شرایط جدید بررسی کنید.
توسعه استراتژی با توجه به وضعیت ارزیابی شده
پیش از همه چیز بدانید که یادگیری کلید نجات کسب و کار از وضعیت موجود است. یادگیری در کسب و کار بر دو نوع است:
یادگیری آنلاین: شامل یادگیری شما طی تجربههای مختلفی که تا به حال داشتهاید. به طور مثال این که در بحرانهای مشابه چه تصمیماتی گرفتهاید و کدامیک اثربخشتر بودهاند. طبیعتاً چون بحران کرونا نوظهور است هیچ تجربه مشابهی پیدا نخواهید کرد ولی ترجمان برخی از مسائل قبلی مانند کمبود نقدینگی میتواند موثر باشد.
یادگیری آفلاین: شامل یادگیری طی مطالعه مقالات، کسب تجربه دیگران، صحبت با سایر افراد است. به عبارتی یادگیری از یادگیری آنلاین دیگران را شامل میشود. این نوع از یادگیری مهمترین نوع برای فرار شما از بحران اخیر است. سعی کنید از پایگاههای مختلف مقاله، کتاب، ویدئوی آموزشی یا پادکست استفاده کنید. طبیعتاً شما در این بحران تنها نیستید و کل جهان در این مسئله درگیرند. لذا با استفاده از سخنان سایر افراد بهترین تصمیمات را با توجه به وضعیت خود بگیرید.
هرچند باید مشکلات هر کسب و کار با توجه به بافتاری (Context) که در آن قرار گرفته بررسی شود ولی به طور کلی جدول زیر میتواند چراغی در تاریکی بحران کسب و کارها باشد.
حتماً برای فاز بعدی آماده شوید و برنامه داشته باشید. چراکه اتفاقات این چند ماه (یا شاید بیشتر) بر اقتصاد و درنتیجه همه کسب و کارها تاثیر خواهد داشت. از نظم جدید شکل گرفته استفاده کنید و آن را به عنوان فرصت در نظر بگیرید؛ چرا که افقهای جدیدی را برای رشد به سوی شما میآورد. این تغییرات بیرونی نیازمند آن است که در شیوه مدیریت، سازماندهی و برنامه ریزی خود نیز تغییری جدی ایجاد کنید. ساختارهای ذهنی خود را بشکنید و با خلاقیت و نوآوری به مقابله با عدم اطمینان محیطی بروید.
درباره محمد احسان سوری
دانشجوی دکتری مدیریت استراتژیک دانشگاه تهران؛ فعال در حوزه استارتاپها، استراتژی رفتاری و طراحی سازمانهای نوپا در مراحل مختلف چرخه عمر. دارای سابقه فعالیت در حوزه آموزش و ساختمان.
نوشته های بیشتر از محمد احسان سوری
پاسخی بگذارید